Smrekova smola in ameriški Indijanci

Ameriški indijanci, ki so bili povezani z naravo, so vedeli kakšno moč ima smrekova smola. Pri tem so uporabljali smolo bele, črne in rdeče smreke, ki rastejo na obeh ameriških celinah in imajo približno enake lastnosti. Smrekovo smolo so prečistili in z njeno oblogo zdravili boleče sklepe in revmatična obolenja. Prav tako so iz smrekove smole pripravljali zdravilne pripravke za zdravljenje ran. Tako so na primer Kanadski Huron indijanci uporabljali smrekovo smolo tudi za zdravljenje opeklin.

Iz smrekove smole so pripravljali tudi smrekovo mazilo za poškodovano kožo, največkrat za zaradi mraza razpokano kožo na nogah. Chippewa indijanci iz področja današnje Minessote so smrekovo smolo nanašali na oči kot zdravilo za snežno slepoto.

Kot zanimivost naj navedemo, da so smrekovo smolo skoraj vsa plemena ameriških indijancev tudi žvečila kot zvečilni gumi za zdravljenje težav v ustni votlini in prebavilih, kar je Johnu Curtisu, začetniku industrije zvečilk, leta 1848 dalo idejo za izdelavo prvega zvečilnega gumija, imenovanega "spruce gum".

Comments

  • No comments found

Leave your comments